Resepi Ayam Masak Merah Tradisi


Bahan Bahan Ayam Masak Merah
1/2 ekor ayam (lumur bersama kunyit dan garam, goreng separuh masak)
2 senduk kecil cili kering kisar (senduk bancuh air)
2-3 sdb sos cili
Garam dan gula secukup rasa
1/2 kotak santan
1-2 cawan air
Serai diketuk
Bunga lawang dan kayu manis
4 biji bawang merah besar
7 ulas bawang putih
2 inci halia
2 biji tomato


Cara Buat Ayam Masak Merah
Hiris 2 biji bawang merah, 3 ulas bawang putih, 1 inci halia (ketepikan).
Kisar bawang 2 biji bawang merah, 4 ulas bawang putih dan 1 inci halia (ketepikan)
Panaskan minyak tumis bahan hirisan bersama bunga lawang, kayu manis, halia dan serai sehingga naik bau
Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar dan masak sehingga pecah minyak.
Masukkan ayam goreng dan gaul rata.
Masukkan santan dan tambah air, masak sehingga mendidih.
Masukkan tomato yang telah dipotong.
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Masak lagi sehingga mendidih dan tutup api

Selamat mencuba.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram