Bahan Bahan Nasi Daging
*Daging perlu direbus dahulu.. air rebusan daging akan digunakan untuk masak nasi nanti..
3cwn beras..tepulang nak guna beras apa pon
1cwn susu cair..hentam ja jenama apa pon
3cwn air rebusan daging..
1cwn nenas..potong dadu
Skit garam..
Skit gula..
BAHAN untuk tumis..
4sb minyak sapi..majerin pon boleh na
3sb minyak masak..
Bawang besar..hiris
Bawang putih..hiris
Halia..hiris
2batang serai..ketuk
Daun pandan..simpul
4 bradik atau skawan..harap tau na
2sb rempah daging..akak pakai babas ja
Cara Masak Nasi Daging
Tumis semua bahan KECUALI rempah..akak tumis dalm periuk nasi karen ja na..senang cita..tumis sampai bahan td kekuningan..kemudian tuang rempah tambah air skit..pastu masak rempah tu sampai garing..bila dah garing tuang susu cair air rebusan daging garam n gula..biar mendidih..sementara nak tunggu mendidih..basuh beras n tapiskan..bila air td dah mendidih dah boleh masukkan beras n nenas td..tutup tudung periuk tunggu sampai masak..klu boleh dlm proses nak kering tu perlu gaul nasi tu ya..jgn telalu kerap pulak..cukop sekali ja..ok siap pasal nasi..jom tengok resepi DagingBakar pulak..
Bahan Bahan Daging Bakar
Daging yang direbus tadi.
Bahan Kisar:
Cabai kering..
Bawang besar..
Bawang putih..
Halia..
Serai..
Jintan manis..
Jintan putih..
Gula..
Sos tiram..
Sebok kunyit..
Skit garam..
Skit minyak masak..
Cara Masak Daging Bakar
Satukan semua bahan..blend halus..pastu boleh la perap pada daging yg drebus td..perap slama 1jam..dah boleh dbakar..akak nak gtau na..bahan blend jgn sesekali tambah air..hanya perlu minyak saja..masa bakar daging dah x perlu sapu minyak dah..sbb bahan perap td dah ada minyak..ok..siap untuk DagingBakar..jom tengok bahan untuk air asam kerisik pulak..
Bahan Bahan Air Asam Kerisik
Bahan Kisar:
Cabai hidup..
Cabai melaka..
Belacan..
Air asam jawa..
Bahan Hiris:
Bawang besar..
Tomato..
Kerisik..
Skit garam..
Skit gula..
Cara Buat Kuah Asam Kerisik
Satukan bahan blend dgn bahan hiris..gaul serata siap..
Selamat mencuba!