Bahan..
3 biji telur
150 g gula kastor
160 g tepung biasa atau serbaguna (diayak)
1 sudu teh esen vanila
¼ sudu teh soda penaik (atau dikenali sebagai soda bikarbonat)
Minyak untuk memberus
Inti coklat dll ikut citarasa
Cara..
1. Pukulkan telur dengan pemukul elektrik tangan sehingga ringan dan berbuih.
2. Tambahkan gula kastor dan terus memukul sehingga gula melarut dan campuran menjadi pekat, pucat dan melekit.
3. Tambahkan esen vanila dan campurkan masuk tepung sehingga sebati.
4. Sapukan minyak yang secukupnya kepada acuan kuih bahulu dan isikan separuh dan letak inti dan tutup lgi dgn adunan, sehingga hampir penuh.
5. Masakkan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 180°C, selama 20 25 minit atau sehingga perang keemasan. Keluarkan bahulu dari acuan dengan pencungkil gigi dan biarkan ia menyejuk atas rak dawai.
6. Ulangi dengan baki campuran. Bersihkan acuan setiap kali sebelum menyediakan kelompok bahulu yang seterusnya untuk mengelakkannya dari melekat kepada acuan.
7. Kuih bahulu yang telah sejuk boleh disimpan di dalam bekas kedap udara sehingga 2 minggu.