Bahan-bahan :
450g mentega
1 gelas gula halus (125gm)
10 biji telur
1 gelas tepung gandum (125gm)
2 gelas horlicks (250gm)
1 tin kecil susu pekat manis
1 botol browning sugar (120ml)
Cara-cara :
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang/putih.
2. Masukkan telur satu persatu (pukul sekata baru masukkan telur seterusnya) hingga habis.
3. Masukkan pula tepung gandum,horlicks dan susu pekat manis satu persatu sambil di adun rata. Setelah sebati,masukkan browning sugar dan kacau hingga warnanya sekata.
4. Masukkan adunan ke dlm loyang yg sudah digris mentega dan ditabur tepung atau loyang dilapik kertas minyak.
5. Pastikan pengukus sudah mendidih. Tutup loyang dgn aluminium foil (jgn ketatkn kerana kek akan naik ketika dikukus), cukup sekadar utk mengelakkan air kukusan menitik di permukaan kek. Selain tu,boleh juga ltk kain di atas penutup pengukus utk mengelak hal yg sama berlaku.
6. Kukuslah adunan kek selama 2 jam ke atas (org kate,lg lama kek tu dikukus,lagi thn la kek tu).