BOMBOLONI
Bahan-bahan..
280 gram tepung gandum
140 gram susu segar
6 gram yis kering
25 gram butter
20 gram gula
1 biji telur
sedikit garam
1/2 tspn bread improver
Filling kesukaan-nutella dll
Cara-cara..
- Satukan susu segar yang suam dengan yis aktif. Biar kan 5 min atau hingga ia berbuih.
- Dalam mangkuk bersih, satukan tepung, butter, garam, dan juga bread improver. Gaul hingga menjadi kasar.
- Masukkan air yis dan telur kedalam adunan tepung. Uli seketika kemudian perapkan hingga ianya membesar 2 kali ganda.
- Apabila adunan sudah membesar, tumbukkan adunan dan bentukkan bulat-bulat. Perap lagi 15 min.
- Goreng donut menggunakan minyak yang banyak dan pastikan minyak tidak terlalu panas, tidak juga terlalu suam.
- Apabila donut sudah sedikit suam, gaul kan dengan gula. Ambil lidi, tebukkan tengah-tengah donut, dan paipkan dengan nutella atau pun apa sahaja filling yang anda suka. Sedia dihidang.