Resepi Kek Hati Parek (Hati Pari) Sarawak


Bahan Bahan Kek Hati Parek (Hati Pari) Sarawak
9 gelas tepung gandum
3 sdt soda bikarbonat
600 g kismis hitam
16 oz mentega
½ tin susu pekat manis
6 biji telur gred A
4 biji kuning telur gred A
8 sb gula hitam/brown sugar
4 gelas gula halus (boleh kurangkan 1/2 gelas lg jika x suke manis - tp dyg dh kurangkan sukatan ni. resepi asal: 6 gelas)


Cara Buat Kek Hati Parek (Hati Pari) Sarawak
Panaskan pengukus. Gris loyang kek 9” dengan mentega/marjerin dan taburkan sedikit tepung.
Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
Hiris halus atau tumbuk kismis hitam. Ambil segelas tepung gandum yang telah diayak dan gaul bersama kismis. Ketepikan.
Masukkan mentega dan susu ke dalam mangkuk adunan, putar sehingga putih. Ketepikan.
Masukkan telur, kuning telur dan gula ke dalam mangkuk adunan lain, putar hingga kembang dan berkrim.
Satukan kedua-dua adunan yang telah diputar dan putar bersama sehingga sebati.
Masukkan baki tepung (8 gelas) ke dalam adunan yang telah sebati dan gaul hingga mesra.
Masukkan gula hitam/brown sugar dan gaul lagi hingga sebati.
Akhir sekali, masukkan kismis yang telahh digaul tepung dan gaul lagi hingga rata.
Tuang adunan kek ke dalam loyang yang telah digris dan tutup kemas dgn kerajang aluminium (untuk elakkan air kukusan masuk ke dalam kek).
Masukkan loyang ke dalam pengukus. Kukus selama 8 jam dengan api sederhana.
Periksa pengukus setiap sejam. Tambahkan air panas/air suam pada kukusan jika air berkurangan.
Untuk kek tahan lebih lama, bakar kek selama 10-15 minit pada suhu 170C.
Sejukkan kek sebelum dihidangkan.

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram