Bahan Bahan Sup Udang Thai
350 gram udang besar
1 sudu makan minyak masak
1 batang serai – cincang kasar
2 helai daun limau purut – cincang
1 tangkai lada hijau – buang biji dan cincang
1.2 liter air rebusan ayam atau ikan (stok)
1 biji limau nipis
1 sudu makan sos ikan
1 tangkai cili api – buang biji dan cincang halus
1 biji bawang besar – hiris nipis
Garam dan lada sulah secukup rasa
1 sudu makan daun ketumbar cincang – untuk taburan
Cara Masak Sup Udang Thai
Bersihkan udang, asingkan kepala dan kulit, tinggalkan sedikit kulit dan ekor.
Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan kepala dan kulit udang. Goreng sehingga bertukar warna menjadi kemerahan anggaran selama 3-4 minit. Masukkan serai, daun limau purut, lada hijau dan stok.
Ambil sedikit hirisan kulit limau nipis. Sagat kulit limau nipis yang tinggal. Masukkan kulit yang telah disagat ke dalam periuk. Biarkan sehingga ramuan mendidih.
Setelah mendidih, kecilkan api, tutup periuk dan biarkan mereneh selama 20 minit.
Tapis air rebusan tadi. Buang bahan yang ada dalam periuk dan masukkan semula air rebusan tadi.
Perah limau nipis, masukkan sos ikan, garam dan lada sulah secukup rasa pada air rebusan. Panaskan atas api sederhana sehingga mendidih.
Kecilkan api, masukkan udang dan biarkan masak selama 2-3 minit.
Masukkan cili api dan hirisan bawang besar. Kacau seketika dan tutup api.
Sendukkan ke dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar. Hidangkan panas-panas.
Selamat mencuba!