Resepi Ketam Masak Pedas Ala Thai


Bahan Bahan Ketam Masak Pedas Ala Thai
-Ketam🦀
-1 Batang Serai (saya blend sekali dgn bwg) 
-10 keping Daun limau purut
-Daun Ketumbar
-Cili api (saya tak guna pun) 
-Bawang Merah blend
-Bawang Putih blend
-Halia blend
-Asam Keping 
-2 Sudu Serbuk Kari 
-3 Sudu Cili Giling 
-2 Sudu Cili Thai (saya guna kiub tomyam maggi) 
-Gula & Garam sedikit


Cara Masak Ketam Pedas Ala Thai
-Rebus ketam
-Air rebusan ketam jangan buang, sebab nak diguna sebagai kuah nanti
-Panaskan minyak
-Masukkan bahan blend dan serai hingga naik bau
-Masukkan cili giling dan kari hingga pecah minyak, kemudian Paste cili thai.
-Dah pecah minyak masukkan Air rebusan ketam tadi ikut suka byk mana
-Masukkan asam keping, gula dan garam.
-Masukkan ketam, daun ketumbar dan daun limau purut.
-Dah mendidih, tutup api dan tutup periuk, biar bau dan rasa masakan tadi sebati

Selamat Mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram