Bahan Bahan Ketam Masak Kam Heong
3-4ekor ketam
1 biji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih ketuk
3 tangkai daun kari
5 tangkai cili padi merah
2 sudu makan rempah kari
Sedikit udang kering ditumbuk
2-3 sudu makan sos tiram
2-3 sudu makan kicap manis
Garam dan gula secukup rasa.
Sedikit air
Minyak utk tumis
Cara Masak Ketam Kam Heong
1. Goreng ketam separuh masak dulu.
2.Tumis bawang besar, bawang putih, cili & daun kari hingga baik bau.
3.Masukan bancuhan rempah kari dan udang kering. Tumis lagi sampai pecah minyak.
4.Masukan kicap & sos tiram.Tambah sedikit air untuk lebihkan kuah. Perasakan dgn garam & gula.
5. Bila kuah dah sedap ikut selera korang, masukan ketam dan gaul rata dengan kuah. Biarkan sampai ketam betul2 masak. sedia untuk dihidang.
Selamat Mencuba!