Resepi Kuih Lepat Labu Inti Kelapa Parut


Bahan bahan lepat labu inti kelapa

Bahan a :
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1/4 cawan gula [tambah 3 sudu makan lagi]
1/2 sudu teh garam halus

Bahan b :
1/2 biji labu kuning [1kg berat]

Bahan c :
1/2 biji kelapa parut & garam halus
Daun pisang secukupnya [dilayur]


Cara buat lepat labu inti kelapa

1. Bahan a, satukan semua bahan dalam bekas gaul sekata, ketepikan.
2. Bahan b, rebus labu hingga empuk, toskan air dan lenyek halus.
3. Bahan c, kelapa digaul bersama dengan garam halus. 
Daun pisang dilayur dahulu, kemudian digunting ikut saiz yang disukai.
4. Penyediaan adunan : campurkan bahan a dengan bahan b, gaul rata dan sebatikan jangan ada yang berketul-ketul.
5. Letakkan sesudu lebih adunan labu di atas daun pisang 
Letakkan inti kelapa parut 
Ambil sesudu tutup inti kelapa
6. Lipat daun pisang balut kemas, buat sampai habis susun dalam kukus 
Didih air, mula mengukus hingga masak lebih kurang 15 minit atau hingga masak
Selamat mencuba..

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram