Resepi Rempeyek Kacang Tanah Ikan Bilis


Bahan Bahan Rempeyek Kacang Tanah Ikan Bilis

Bahan adunan
500 g tepung beras
1  sb serbuk kari
1 sb garam
1 kotak kecil santan kara 
Air secukupnya (kena pandai agak supaya bancuhan tak cair or tak pekat sangat)
1 biji telur

Bahan tumbuk
1 sb ketumbar
1 sb jintan kasar
1 sb jintan halus
2 sb udang kering
3 ulas bwg putih

Topping
Kacang tanah
Bilis


Cara Buat Rempeyek Kacang Tanah Ikan Bilis
Sediakan mangkuk, bancuh bahan adunan bersama bahan tumbuk sehingga sebati. Cara nak pastikan adunan tu elok, celup sudu  dalam adunan, pastu tengok cara dia turun, tak laju sangat tak slow sangat. Kalau pekat leh tambah air. Kemudian kena test goreng sampai dapat adunan yg betui2 rempeyek dia menjadi 😘. Saya pun 3@4 kali cuba goreng gak baru dapat adunan yg ngam. Rempeyek pun bulat molek. 

Pastikan minyak betui2 panas tapi tak terlampau panas sangat. Rendam acuan dalam minyak. Bila dah betui2 acuan tu panas leh bubuh adunan dalam acuan beserta kacang dan bilisnya. Lenggang2 acuan tu dulu supaya bahan adunan tu melekat elok, pastu baru celup balik ke dalam minyak.

Lau betui minyak tu panas, rempeyek tu boleh kuar sendiri ngan jayanya dari acuan dia.. Elok bulat. Pastikan gak acuan bersih dari sisa kuih, sebab kalau ada, bila buat lain, boleh jadi lekat or pecah tak cantik. Sentiasa gak kaut sisa2 kuih, bilis or bahan terampai dari minyak guna penapis. Baru kuih jadi cantik. Lagi satu sentiasa kacau adunan ye sebelum isi dalam acuan

Kalau betui menjadi 500 g tepung beras boleh dapat 250-300 keping. Boleh guna tepung beras cap pe pun tapi yang ni saya guna cap sekor gajah.. Elok rapuh..

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram