Resepi Kuih Talam Pisang


Bahan Bahan Lapisan Bawah Kuih Talam Pisang
1 cawan pisang - potong dadu atau lecek 
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1/2 sudu kecil esen pisang

Cara Buat Lapisan Bawah Kuih Talam Pisang
Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau sapukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.


Bahan Lapisan Atas Kuih Talam Pisang
1 cawan tepung beras
3-4 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Cara Buat Lapisan Atas Kuih Talam Pisang
Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
Kukuskan lagi 20 minit.
Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram