MrJazsohanisharma

Resepi Kuih Talam Pisang


Bahan Bahan Lapisan Bawah Kuih Talam Pisang
1 cawan pisang - potong dadu atau lecek 
1/2 cawan gula pasir
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kastad
2 cawan santan cair
secubit garam
sedikit pewarna kuning
1/2 sudu kecil esen pisang

Cara Buat Lapisan Bawah Kuih Talam Pisang
Panaskan kukusan. Alaskan loyang bulat saiz 8 inci dengan daun pisang atau sapukan minyak sekiranya tiada daun pisang.
Gaulkan semua bahan dan tuangkan dalam loyang.
Masukkan dalam kukusan dan kukuslah selama 30 minit.
Bila nak bubuh adunan atas, cakarkan permukaan lapisan bawah.


Bahan Lapisan Atas Kuih Talam Pisang
1 cawan tepung beras
3-4 cawan santan pekat
1 sudu kecil garam

Cara Buat Lapisan Atas Kuih Talam Pisang
Gaulkan semua bahan supaya sebati dan rata.
Tapiskan kedalam kuali tak lekat dan kacau sebentar.
Bila nampak pekat, tutup api dan tuangkan keatas lapisan bawah
Kukuskan lagi 20 minit.
Sejukkan betul-betul dan potong untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!
Terbaru Lebih lama

Ulasan SSODD

Ulasan Ketuhar SSODD

Ulasan Pengadun SSODD

Ulasan Pembuat Roti SSODD

Apa Kata Pelanggan Kami

👩

Siti Nur Faizah

22 Jan 2025 ★★★★★

"Penghantaran pantas. Sentiasa memberi kemas kini proses. Maklumat terperinci. Ketuhar dan pengadun heavy-duty terbaik. Sangat disyorkan!"

👨

Rosiah Deraman

22 Jan 2025 ★★★★★

"Sangat bagus, tiada masalah langsung dan servis pantas."

👩

Zuhanis Zainul Abidin

27 Dis 2024 ★★★★★

"Mesin yang berkuasa, berfungsi dengan baik, dan sangat senyap."

👩

Naimah Ziadah A. Manan

12 Ogos 2024 ★★★★★

"Mesin ini memberikan vibe futuristik yang menarik ketika anda membakar. Servis selepas jualan terbaik di pasaran sekarang - lebih baik daripada Unox dan pesaing lain yang lebih mahal."

🔒

Ulasan Disahkan

Syarikat di Trustpilot tidak boleh menawarkan insentif atau bayaran untuk menyembunyikan ulasan. Semua ulasan yang dipaparkan adalah pengalaman pelanggan yang sahih. Lihat di Trustpilot

Sedia Mencuba Produk SSODD?

👉 Lawati Shopee Rasmi
Join us on telegram