PAVLOVA
Bahan-bahan..
4 biji putih telur Gred A (putih sahaja)
3/4 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping..
1 botol whipping cream boleh didapati di pasaraya.
Buah-buahan kesukaan anda. (Cth : strawberi , kiwi dll)
Cara-cara..
- Tips Pastikan tiada sebarang habuk / minyak pada permukaan mangkuk/bekas dan juga hanya putih telur sahaja Ini penting .
- Pertama , menggunakan hand mixer pada kelajuan sederhan, pukul 4 biji putih telur sehingga kembang dan berbuih-buih. Selepas itu, barulah masukkan gula sedikit demi sedikit . Ianya bermaksud, masukkan sedikit, kacau menggunkan hand mixer hingga sebati, baru masukkan lagi, kacau lagi hingga sebati hancur. Ulang sehingga gula habis.
- Kedua , adun sehingga menjadi "meringue" = putih berkilat.
- Tips Terbalikkan mangkuk/bekas, jika adunan tidak jatuh, itu bermakna anda mencapai tahap yang dikehendaki .
- Ketiga , masukan tepung jagung, cuka dan esen vanilla dalam adunan. Dan kacau laju menggunakan spatula kayu. Selepas sebati semuanya , alaskan loyang dengan baking paper , letakkan adunan di atas loyang mengikut bentuk anda mahu. Panaskan oven selama 150'C selama 15 minit dan selepas itu turunkan suhu kepada 140'C, barulah dimasukkan adunan dan dibakar selama 60 -75 minit bergantung pada oven anda.
- Tips Jangan keluarkan pavlova terus dari oven selepas selesai. Buka pintu oven dan biarkan pavlova menyejuk.
- Keempat , selepas sejuk, letak topping iaitu whipping cream di atas pavlova dan susun hirisan buah-buahan yang anda mahu