Resepi Pecal Sayur Jawa


Bahan Bahan Pecal Sayur Jawa
2 cawan kacang (goreng kemudian kisar kering..nak tumbuk dlm lesung batu pun boleh jer(sy kisar dlm jug blender buh air sikit 😅)

Sedikit cekur/kencur(x letak pun boleh)
5 sudu besar gula pasir
1sb asam jawa (bancuh dgn air)
1/2 sudu besar garam
Sedikit bahan perasa

Bahan yg digoreng kemudian kisar:
20 tangkai cili kering
20-25 pcs cili padi (suka pedas bleh tambah)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Belacan besar ibu jari
(goreng asing semua bahan di atas kemudian kisar dengan 2 cawan air panas dan sedikit cekur@kencur (xmo letak pu boleh.. sy letak baru umpph)
- boleh gk tumbuk guna lesung lau rajin 😆😆


Cara Buat Pecal Sayur Jawa 
1. Satukan bahan kisar dalam bekas kemudian masukkan kacang tanah yg dah dikisar/tumbuk.. 
2. masukkan gula, garam, air asam jawa dan perasa. Sesuaikn sgn rasa. 
3. tambah air ikut kepekatan yang disukai.. Kacau sebati. siap..

Bahan lain(terpulang pada masing2)
Kangkung(celur)
Kacang panjang(celur, potong 2inc)
Pucuk ubi(celur)
Taugeh(celur)
Sengkuang(potong memanjang)
Timun(potong)
Tauhu(goreng,potong2)

Selamat mencuba
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram