Resepi Popia Basah Ringkas


Bahan Bahan & Cara Buat Popiah Basah

Bahan-Bahan Kulit Popia
2 cawan tepung gandum
1 biji telur putih
3/4 cawan air
2 sudu mkn cuka
Secubit garam

Cara membuat kulit popia basah
Masukkn semua bhn ke dlm mangkuk, gaul sebati. Bole guna tngn @ sudu. Jika adunan nmpk pekat, bole tmbah air sdikit.
Tutup dn perap 30 minit.
Slps 1/2 jam, panaskn kuali leper@ non stick ambil sejemput adunan dn lengserkn di ats kuali nipis2.
Biar seketika, kmudian angkat perlahan dgn menarik kulit popia dr tepi. Ulng proses ini hingga hbis.
Kulit popia ni bole letak bertindan ya..sbb dia tk melekat.


Bahan Sos Popia Basah
12@14 cili kering, buang biji, rebus dn toskn kmudian di kisar dgn 1 cawan air..kisar halus
1 biji bwng besar
5 ulas bwng putih
2-3 sudu gula perang
1 sudu gula pasir
1 sudu kicap manis
Minyak utk menumis

Cara-Cara Buat Sos Popia Basah 
Kisar bwng besar dn bwng putih hingga halus. Panaskn minyak dlm periuk. Tumis bhn kisar hingga wangi. Masukkn cili dn masak hingga pecah minyak. Masukkn gula perang, gula pasir dn jg kicap manis. Masak hingga pekat menggunakn api perlahan. Tambah garam secukupnya.


Bahan-Bahan Inti Popia Basah
Sengkuang( jika suks hiris nipis @ memanjng
Taugeh- bersihkn
1/2 biji kubis - racik halus
1 btng carot- hiris memanjng
Segemggam udang. Buang kepala dn ekor- potong kecil
1/2 labu bwng besar cincang halus
2 ulas bwng putih - cincang halus
Udng kering( yg ni su tambah- tumbuk halus
Garam dn minyak utk menumis

Cara-Cara Buat Inti Popia Basah
Panaskn 2 sudu besar minyak dlm kuali, tumis udng, bwng besar dn bwng putih hingga wangi. Guna api sederhana. Masukkn kubis dn carot. Kacau hingga layu.
Masukkn tauge, sengkuang, udng kering dn garam. Kacau sebati dn rasa garamnya. ( masak sekejap je bhn inti ni)

Bahan tabur popia basah
Kacang tanah di sangai, buang kulit dn tumbuk
Udang geragau kering, di sangai dn tumbuk halus.
Bawang goreng

Sediakan kulit popia dn sapukn sos sedikit, dn masukkn inti..gulung kemas..buat smp hbis. Curahkn sos di atas popia td, tabur dgn bhn tabur..siap

Selamat Mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram