Resepi Roti Sarang Lebah Mudah


Bahan Bahan Roti Sarang Lebah

Untuk roti:
290 gram tepung roti 
165 ml susu segar 
35 gram mentega 
1/2 sudu makan bread improver 
45 gram gula kastor 
11 gram yis 
Secubit garam 
1 biji telur

Untuk Topping:
kuning telur
kuaci labu hijau
hirisan kepingan badam
bijan hitam

Untuk sos karamel :
1/2 cawan gula perang 
1/2 cawan whipping cream 
25 gram mentega Sedikit garam  


Cara Buat Roti Sarang Lebah 
Rendamkan yis bersama susu suam selama 5 minit.  
Sementara itu, dalam mangkuk lain, satukan tepung, mentega, bread improver dan garam. Ramas sehingga sebati  
Masukkan telur dan air campuran yis tadi. Uli dalam 10 minit  
Kemudian perapkan doh selama 30 minit dan uli lagi 5 minit. 
Ulang proses 3 kali untuk mendapatkan hasil yang gebu.  
Akhir sekali, bulat-bulatkan doh dan masukkan ke dalam loyang. 
Sapukan doh dengan kuning telur. Rehatkan sehingga kembang. 
Kemudian taburkan kacang di atas roti. 
Bakar suhu 145 darjah selama 20-25 minit.  

Untuk membuat sos karamel, cairkan gula perang. Kemudian masukkan mentega. Apabila sudah sebati, masukkan whipping cream dan garam  
Sos karamel sedia untuk dituang ke atas roti tadi.

Selamat mencuba

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram