Resepi Sotong Masak Lemak Belimbing Buluh


Bahan Bahan Sotong Masak Lemak Belimbing Buluh
Sedikit minyak untuk menumis
1 labu bawang besar 
8 ulas bawang putih 
1 inci kunyit hidup 
30 biji cili padi  
3 batang serai - diketuk
Sedikit halia sebesar ibu jari - diketuk
Santan Pekat dari 1 biji kelapa
1 kilo Sotong - Janggut dan kepala sotong di sumbat ke dalam badan sotong dan ia kemudian dikemas dengan lidi 
1 kiub Pati Ikan Bilis
Sedikit garam
Belimbing buluh
1 helai daun kunyit
1 helai daun limau purut
 
Cara Masak Sotong Masak Lemak Belimbing Buluh
Tumbuk atau kisar bawang besar, bawang putih, kunyit hidup dan cili padi bersama-sama sehingga lumat.
Panaskan minyak untuk menumis dalam periuk.Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk/dikisar, serai dan halia. Tumis sehingga naik bau dan bawang betul-betul layu.
Masukkan sotong, santan, kiub ikan bilis dan garam. Kacau perlahan-lahan sehingga mendidih untuk elak pecah minyak.
Sebelum angkat masukkan belimbing buluh, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau rata dan tutup api.
Sedia untuk dihidangkan.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram