Bahan Bahan Sup Cendawan Shitake & Crabstick
1 pkt crabsticks ( siat2 kan halus)
Beberape keping cendawan shitake ( hiris n rendam lembut )
Beberape batang jagung muda ( potong kecil2 )
Carrot ( potong dadu )
Beberape keping isi ayam ( potong dadu dan direbus ambil airnya buat stock )

4 ulas b.putih cincang
1/2 inci halia hiris

1 biji telur (dikocok)
2 -3 sdmkn sos tiram mahsuri
Secukup serbuk lada sulah
Lada hitam hancur ( agak2 )
Sedikit minyak bijan
Garam secukup rasa
Bancuhan air tpg jagung ( Jika mahu kuah pekat )


Cara Buat Sup Cendawan Shitake & Crabstick
Panaskan minyak tumis halia n b.putih cincang hingga naik bau ,masukkan stock air rebusan ayam .( kalau kurang tambah air lagi ) serta isi ayam ,jagung muda, carrot, shitake,sos tiram,minyak bijan ,serbuk.lada sulah ,lada hitam hancur ( agak2) dan biar mendidih .
Perasakan dgn garam jika kurang ,masukkan crabsticks kacau lagi hingga mendidih baru masukkan bancuhan air tpg jagung .Kemudian bru masukkan telur kacau dgn segera biar seketika dan tutup api .
Siap dihidangkan ketika panas2 .

Selamat Mencuba 🙂