Resepi Sup Telur Fucuk & Kentang


Bahan Bahan Sup Telur Fucuk & Kentang
2 biji telur
2 biji kentang - dipotong dadu
1 keping fucuk - dicarik dan direndam
2 biji tauhu kering - dipotong
5 gram ikan bilis - dikopek
2 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - dihiris
1 biji tomato - dibelah
5 biji cili padi merah - dihiris bulat
1 tangkai daun sup - dihiris
1 tangkai daun bawang - dihiris
Sedikit lobak
Bawang goreng secukupnya
300 ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
 

Cara Buat Sup Telur Fucuk & Kentang
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk, halia dan ikan bilis sehingga naik bau dan garing.
Kemudian masukkan air dan ubi kentang. 
Didihkan seketika sehingga kentang separa empuk.
Seterusnya masukkan fucuk, lobak, tauhu kering dan tomato. 
Perasakan dan biarkan seketika.
Setelah itu pecahkan telur dan biarkan masak sempurna. 
Akhir sekali, angkat dan hidangkan. 
Taburkan daun sup, daun bawang, cili padi merah dan bawang goreng.
Sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram