Resepi Daging Masak Hitam 5kg


Daging masak hitam ..sesuai di makan dgn nasi tomato, nasi hujan panas dan nasi puteh pun sedap


Resepi ni utk 5 kg daging


Bahan bahan resepi daging masak hitam:

5 kg daging ..dipotong
2 kg bawang besar blend kasar kemudian tapis..(air bawang jgn buang nanti blh bancuh rempah dan blend cili)
200 gm rempah kari daging
2 cwn cili mesin ..nk pedas blh tambah
2 sudu besar lada hitam ..tumbuk halus
3 cwn kicap lemak
1/2 cwn gula merah

Bahan2 tumis:

1 kg bawang besar hiris nipis
3 labu bawang putih hiris nipis
3 inci halia dimayang halus
4 serangkai kayu manis, bg lawang, bg cengkih dan buah pelaga
5 tangkai daun kari


Cara cara buat daging masak hitam:

Panaskan minyak tumis 4 serangkai sampai naik bau
Masukan daun kari
Masukan bawang putih, bawang besar dan halia biar sampai layu dan kuning
Masukan bawang mesin masak sampai bawang layu dlm 5 minit
Masukan cili mesin biar sekejap dlm 3 ke 4 minit sambil kacau
Masukan rempah, lada hitam dan gula merah masak sampai pecah minyak
Bila dh pecah minyak dan bau wangi masukan daging
Bila daging dh tukar warna masukan kicap dan sedikit air (dlm 2 cawan jgn byk sbb daging akn keluar air)
Biarkan sampai daging empuk dan pekat
Siap


**saya x tambah garam dan gula lagi sbb dh secukup rasa tp ikut selera masing2 klu ada apa yg kurang blh adjust ok
** kenali daging yg kita beli klu daging kotak elok di rebus dulu klu daging segar x perlu


Selamat mencuba resepi daging masak hitam ni.
Terbaru Lebih lama
Join us on telegram