Bahan-bahannya:
- 2 cwn tepung serbaguna
- 1 cawan serbuk koko (untuk hidangan family sy suka menggunakan serbuk koko Cadbury, Delfi, Hershe atau Van Houten kerana rasanya yang lazat)
- 11/2 sdt baking soda
- 1/2 sdt garam
- 1/2 cwn butter (115 gm) dilembutkan pada suhu bilik.
- 1 cawan gula perang
- 1 cawan gula kastor
- 3 biji telur saiz besar
- 11/2 sdt esen vanilla
- 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu sejat/full cream/segar + 2 sdb jus lemon)
- 1 cwn air panas
Bahan-bahan untuk membuat frosting krim keju:
- 250 gm keju - dibiarkan pada suhu bilik
- 125 gm butter - dilembutkan pada suhu bilik
- 1 cwn gula aising
- 1 sdt esen vanilla
- sedikit jus lemon
Bahan Untuk Coklat Ganache:
- 200ml double cream/whipping cream (lebih kurang sekotak yg kecil)
- 250gm chocolate cooking,dipotong dadu (sy suka brand van houten/colatta atau beryls)
- secubit garam
Cara penyediaannya:
- Panaskan oven pada suhu 350'F/180'c
- Kek yg telah dimasak disejukkan terlebih dahulu sebelum di belah dua dan disapukan dengan krim keju. Jika mempunyai loyang yang lebih kecil boleh di bakar dalam 2 loyang jadi tidak perlu dibelah dua.
- Kemudian cantum semula kek tersebut dan curahkan coklat ganache agar menutupi seluruh permukaan kek.
- Hias pula dgn coklat curl atau hiasan yang anda gemari.
Cara Membuat Krim Keju:
- Putar krim keju dan butter sehingga sebati,kemudian letakkan gula aising,esen vanilla dan jus lemon.
- Teruskan memutar hingga gebu.
Cara Membuat Coklat Ganache:
- Sapukan butter pada kertas pembakar dalam loyang kek (saya gunakan loyang bulat 9 x 13 inchi)
- Ayak tepung bersama-sama baking soda, serbuk koko dan garam. Ketepikan.
- Menggunakan mixer high speed,putar butter dan gula hingga sebati dan kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu, putar lagi hingga semua bahan sebati.
- Turunkan mixer pada level rendah, masukkan bahan-bahan kering berselang-seli dgn bahan cecair, kacau hingga sebati dan tiada ketulan.
- Bakar selama 45-60 minit.
- Menggunakan kaedah double boiler, panaskan double/whipping cream hingga hampir mendidih.
- Kemudian masukkan coklat masakan, dan garam.
- Kacau rata hingga sebati.
- Hiaskan kek dengan coklat ganache apabila coklat telah disejukkan.
- Selamat mencuba!