Bahan Bahan Belangkas Mahkota Pedas Berapi
2 Ekor belangkas (yg sudah dipotong dan bersihkan)
2 Biji bawang besar *
5 ulas bawang putih *
1 inci halia *
35 tangkai lada kering *
Belacan (agak2 besar duit 50 sen) *
Lada hitam (tumbuk kasar)
Daun limau purut
Serai (ketuk2 jek)
Air asam jawa
Garam
Gula
Serbuk perasa (Saya pakai maggi cukup rasa)
Air
Minyak utk tumis
Cara Masak Belangkas Mahkota Pedas Berapi
Kisar semua bahan2 bertanda ( * ). Panaskan minyak kemudian tumis semua bahan kisar hingga naik bau.
Masukkan gula, garam & serbuk perasa sesedap rasa.
Masukkan serai, lada hitam & daun limau.
Biarkan seketika. Kemudian letak air asam jawa dan kacau rata. Sekiranya hendak berkuah boleh la tambah air ikut kesesuaian. Bila rasa dah sedang barulah masukkan belangkas. Kacau rata dan biarkan sehingga masak.
Tutup api dan sedia dihidang...
Selamat mencuba!!!
Kredit : Leo Zackery Ibrahi, MAHN