Bahan Bahan Sayur Pucuk Paku Masak Lemak Kuning
2 ikat pucuk paku
Segenggam ikan bilis
9 biji cili api – tumbuk
1cm isi kunyit – tumbuk
2 biji bawang merah – tumbuk
1 batang serai – titik sahaja
2 cawan santan pekat.
secawan air
garam dan gula secukup rasa.
Cara Masak Sayur Pucuk Paku Masak Lemak Kuning
1. Pucuk paku dibersihkan dan diambil hanya daun2 dan batang yg lembut. Ikan bilis dibersihkan dan di tumbuk kasar.
2. Masukkan pucuk paku dan ikan bilis ke dalam periuk bersama bahan tumbuk dan serai yang telah dititik. Masukkan secawan santan pekat dan secawan air.
3. Bila dah mendidih, masukkan secawan lagi santan pekat. Kalau nak lebih kuah boleh tambahkan sikit air.
4. Kacau dan perasakan dengan garam dan gula. Jangan biarkan santan pecah minyak. Kacau sentiasa. Bila telah mendidih sekali lagi bolehlah diangkat.
Selamat mencuba.