Resepi Sayur Kacang Panjang Masak Lemak Cili Padi


Bahan Bahan Sayur Kacang Panjang Masak Lemak Cili Padi
1/2 kg perut yang siap direbus - hiris ikut suka
5 batang kacang pancang - potong serong
1 batang lobak merah - potong ikut suka
1 batang serai - dititik
200ml air
200ml santan pekat
minyak
garam / gula / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
20 biji cili padi
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2cm kunyit hidup
1 genggam udang kering - direndam hingga lembut


Cara Masak Sayur Kacang Panjang Lemak Cili Padi
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis kesemua bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan serai diikuti dengan perut dan lobak merah. Gaul sebati.
3. Tambahkan air dan biarkan mendidih atau sehingga perut menjadi benar-benar lembut.
4. Masukkan kacang panjang dan biarkan sehingga berubah warna menjadi hijau tua.
5. Tuangkan santan pekat, diikuti dengan garam / gula / perasa pilihan.
6. Kacau sekali sekala supaya tidak pecah santan.
7. Apabila kuah mula mendidih, padamkan api dapur.

Selamat mencuba..

Terbaru Lebih lama
Join us on telegram