Bahan Bahan Mee Hitam Korea Jjajangmyeon
Bahan A
4 ulas Bawang putih
1 inci halia
Bahan B
1 biji Timun Jepun
1 biji Kentang
1 biji Carrot
1 biji Bawang Holland
3 biji cili (jika suka pedas)
Bahan C
300g Ayam/ Daging/ Seafood /Sosej
Bahan D
300ml Air
1 inci halia
Bahan B
1 biji Timun Jepun
1 biji Kentang
1 biji Carrot
1 biji Bawang Holland
3 biji cili (jika suka pedas)
Bahan C
300g Ayam/ Daging/ Seafood /Sosej
Bahan D
300ml Air
(250ml) JJAJANG INSTANT PASTE
Pemekat
3 sudu Tepung ubi / gandum/ jagung + 100ml air
Cara Buat Mee Hitam Korea Jjajangmyeon
1. Tumis bahan A dengan sesudu minyak.
2. Potong dadu bahan B. Goreng sampai layu bersama bahan tumisan
3. Masukkan bahan C dan D. Biarkan menggelegak sehingga semua bahan empuk
4. Bancuh pemekat dan masukkan ke dalam kuah yang menggelegak. sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kuah likat dan kuah hitam berkilat.
5. Sedia dihidang bersama mee / spaghetti/nasi. Gunakan Mee Lidi untuk rasa yang lebih sedap.
Selamat mencuba!
3 sudu Tepung ubi / gandum/ jagung + 100ml air
Cara Buat Mee Hitam Korea Jjajangmyeon
1. Tumis bahan A dengan sesudu minyak.
2. Potong dadu bahan B. Goreng sampai layu bersama bahan tumisan
3. Masukkan bahan C dan D. Biarkan menggelegak sehingga semua bahan empuk
4. Bancuh pemekat dan masukkan ke dalam kuah yang menggelegak. sedikit demi sedikit. Kacau sehingga kuah likat dan kuah hitam berkilat.
5. Sedia dihidang bersama mee / spaghetti/nasi. Gunakan Mee Lidi untuk rasa yang lebih sedap.
Selamat mencuba!