Bahan-bahan Resepi Daging Masak Merah Klasik
- Daging (300gm) - direbus empuk dengan pewarna merah & dihiris nipis
- Bawang putih - 5ulas (ditumbuk kasar)
- Cili kering/lada boh- 2 sudu
- Sos cili - 3 sudu
- Sos tomato - 2sudu
- Sos tiram - 2 sudu
- Sos ikan - 1 sudu
- Garam,gula & perasa
Bahan hiasan:
- Bawang merah - 1/2 labu (dihiris)
- Cili merah - 2biji (hiris)
- Lada Hijau - sebiji (hiris)
- Daun ketumbar - hiris (bukan daun ketum k 😂)
Cara Memasak Daging Masak Merah Klasik
1. Tumis bawang putih
2. Masukkan hirisan daging
3. Masukkan lada kering/cili boh, sos tiram, sos cili, sos tomato, sos ikan, garam, gula & perasa.. gaul rata
4. Masukkan bahan hiasan
5. Last sekali masukkan daun ketumbar, kacau jap tutup api
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..