Bahan-bahannya:
- 1 ekor ayam
- 2 cawan santan pekat - 1 biji kelapa
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit - mayang halus atau koyakkan
- 2 helai daun limau perut - di mayang halus atau dikoyakkan
- garam dan gula - secukupnya
- air asam jawa - secukupnya
Bahan Mesin:
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai - 2 batang di kisar 3 batang dititik
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 cili kering
- 25 biji cili api
Cara penyediaannya:
- Ayam dibuangkan kulit dan potong kecil. Basuh dan toskan.
- Masukkan semua bahan-bahan yg dikisar ke dalam kuali besar dan tumis hingga garing dan harum.
- Masukkan ayam dan serai yg dititik kacau hingga sebati.
- Masukkan santan. Masak dengan api sederhana sehingga ayam lembut dan kuahnya pekat dan naik minyak.
- Masukkan air asam jawa, kerisik, garam dan gula secukup rasa.
- Rasakan garam dan bila telah pekat boleh hidangkan.