Bahan A:
- 1 kg ayam - dipotong
- 100 ml minyak masak
- 100 ml minyak sapi - ita guna planta
Bahan B:
- Rempah tumis (4 sekawan)
- 12 biji bawang merah - dikisar
- 6 biji bawang putih - dikisar
- 1 cm halia - dikisar
- 300 gm cili kering - dikisar
- 200 gm cili merah - dikisar
- 100 gm pes tomato - ita tak letak
Bahan C:
- 100 gm cili sos
- 100 gm tomato sos
- 1 tin susu cair
- 2 helai daun pandan
- 200 ml air asam jawa
- 1/2 liter air
- garam secukup rasa
- 100 gm gula pasir
- 150 gm gula melaka
Bahan D:
- 2 biji cili merah - dibelah 2
- 2 biji cili hijau - dibelah 2
- 1 biji bawang besar - dipotong gelang
- 2 biji tomato - dibelah 6
- 50 gm kacang pis - Ita tak letak
Cara penyediaanya:
- Ayam digoreng berasingan dahulu bersama garam dan serbuk kunyit
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis dan bahan yg dikisar hingga garing dan harum.
- Kemudian masukkan cili kering, cili merah dan pes tomato. kacau hingga cili benar2 masak.
- Masukkan air, sos cili, sos tomato, susu cair, daun pandan dan air asam.
- Setelah bahan2 sebati dan pekat masukkan garam, gula, gula melaka dan kacau rata.
- Akhir sekali masukkan ayam dan bahan D sebelum dihidangkan.
- Selamat mencuba!!