Bahan Bahan Laksa Johor
500 gram spaghetti lidi, rebus ikut arahan pada pembungkus
1 biji timun, hiris memanjang seperti lidi
Daun kesum, dihiris halus
Taugeh, dicelur
5 urat kacang panjang, hiri nipis
2 biji telur, direbus
3 tangkai lada merah dan sedikit belacan, dibuat sambal
Limau kasturi
Kuah:
Sedikit minyak masak untuk menumis
5 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 inchi halia, dihiris
1 bungkus rempah kari ikan
1 mangkuk pati santan daripada sebiji kelapa
1 ½ mangkuk santan cair
3 batang serai, dititik
1 inchi lengkuas, dititik
1 hiris ikan parang, dipelah dua, dipanggang ¾ masak dan dikisar
5 keping asam keping
200 gram udang, direbus
1 sudu makan udang kering
½ biji kelapa parut, dibuat kerisik
Garam secukup rasa
Cara Masak Laksa Johor
Panaskan minyak untuk menumis di dalam periuk. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan rempah kari dan kacau hingga mesra. Masukkan pula pati santan, serai diikuti lengkuas. Biar sehingga kuah mendidih.
Masukkan isi ikan yang telah dikisar, kacau hingga mesra. Setelah mendidih masukkan santan cair dan asam keping. Biar lagi hingga mendidih dan masukkan udang, udang kering, kerisik dan garam. Masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru diangkat.
Hidangkan spaghetti yang telah direbus bersama kuah dan bahan-bahan lain.
Selamat mencuba.